Тежки машини и днес изграждаха трасе до компресорната станция във Варна и приемния терминал "Пашадере"

Премиерът Пламен Орешарски обяви вчера, че дейностите по строежа на мегапроекта „Южен поток” се замразяват. Където въпреки премиерското решение, на брега на морето строителството продължава.

 

Наша проверка установи, че работата по проекта продължава. Тежки машини все още изграждат и разширяват временното трасе, което води до компресорната станция във Варна и приемния терминал „Пашадере”. Договорът е сключен между община Аврен и „Южен поток-България” АД.

 

Все още по пътя се работи, но работниците отказаха коментар пред камерата ни. Обясниха обаче, че никой не им се е обадил, за да каже да прекратят своята дейност. Енергийните експерти от своя страна не са на едно мнение дали проектът „Южен поток” е жив или не.

 

„Южен поток” няма да има, защото този проект имаше възможност да се случи, но бяха допуснати много грешки. Няма как един проект да струва в пъти повече от аналогични проекти в  Германия и Холандия”, каза консултантът по проекти Илиян Василев. Енергийният експерт проф. Атанас Тасев пък смята, че това не е края на проекта.

 

Всичко по темата гледайте във видеото.

 

Репортер: Нивелина Няголова