В столичния център готвят график за допълнителните екипи от болниците

Временно изпълняващият длъжността директор на столичния Център за спешна медицинска помощ д-р Александър Златанов успокои София, че към момента в града работят 16 спешни екипа. По думите му през нощта ще останат на дежурство 15 линейки.  

 

В последните няколко дни работят от 12 до 19 екипа, обяви Златанов пред медиите. Обясни наличието на повече екипи с оптимизиране на графика им.

 

Александър Златанов подчерта, че откакто е поел ЦСМП – София, няма уволнени служители на спешното звено, няма обаче и нови назначения. Търсят и начини за попълване на незаетите щатни бройки, тъй като почти половината щатове за лекари са непопълнени.

 

До промените в ръководството и работата на центъра се стигна след трагичния инцидент със смъртта на фотографа Елизабет Димитрова, настъпила при забавил се екип на Спешна помощ. Тогава стана ясно, че в двумилионна София работят само 11 екипа при национален стандарт от 38 линейки и европейски – 60.

 

Няма допуснати забавяния и проблеми при обслужването на хората, които имат нужда”, каза още Златанов, цитиран от БГНЕС. По думите му 30 линейки в столицата разполагат с нужното оборудване, 26 от тях са снабдени с дихателни апарати.

 

Предстои да влезе в сила работен график на външните екипи от софийските болници, включително общинските, за които се търси законен начин да бъдат назначени. Включването на допълнителни екипи от столичните здравни заведения беше една от мерките на управляващите за компенсиране на недостатъчния брой екипи. От Спешна помощ се опитват да редуцират времето от подаване на сигнала до пристигане при пациента, както и след това за предаването му на спешното звено.

 

 

Александър Златанов благодари на софиянци за това, че обажданията им към Спешна помощ са станали по-прецизирани, по-основателни и по-отговорни. През изминалата седмица забелязал и по-толерантно и съпричастно отношение към спешните екипи.