Местните се опасяват от активизирането на свлачища във варненския квартал

След приливната вълна във Варна хората се опасяват от активизирането на свлачища
 
20 къщи по поречието на река в "Аспарухово" трябва да бъдат спешно обезопасени, а хората от тях евакуирани. Причината за това е, че след бедствието къщите се опасни за живеене заради конструктивни изменения. Въпреки че хората са помолени да напуснат, те категорично отказват. Затова с тях разговарят психолози, които им обясняват рисковете. Общината дори е готова да издаде заповед за принудителното извеждане на хората от домовете им, защото ситуацията с къщите е много тежка и те трябва да бъдат поне проверени от комисията на РДНСК.
 
Живущите в близост до проблемното дере са сигнализирали много пъти институциите заради своите опасения. Дерето е изключително тясно и всеки път, когато завали, водата влиза в дворовете на хората. 
 
Често от там се оттича и водата, изпускана от водната станция над квартал „Аспарухово”. Местните смятат, че това е станало и в нощта на бедствието, а коритото се е затлачило и заради незаконно построени бетонни мостове. За проблема местните пишат жалби от 6 години. Общината е издала предписания за събарянето им, но мостовете още запушват реката.
 
Хората около улиците „Моряшка”, „Кирил и Методий” и „Розова долина” се притесняват и от нови валежи и свлачища.
 
Стотици доброволци продължават да пристигат и да помагат на хората. Тежка техника също се е включила в почистването.
 
Повече гледайте във видеото.