Бюджетната комисия в НС прие законодателство, което регулира дейността им

Законопроект за небанковите финансови институции, предоставящи покредити на потребители, приеха на първо четене членовете на Комисията по бюджет и финанси в парламента. Новото законодателство, разработено с участието на БНБ и Комисията за финансов надзор, бе внесено от председателя на комисията Йордан Цонев и народния представител от Коалиция за България Румен Гечев.

 

Промените въвеждат лицензионен за дружествата, които отпускат т.нар. „бързи кредити”, предаде БГНЕС. Лицензът ще се издава от КФН, която осъществява регулацията и надзора на небанковия финансов сектор. Законопроектът урежда и част от структурата и дейността на надзорния орган, който вече ще бъде бюджетно независим.

 

Промяната на режима от регистрационен към лицензионен е една от основните промени, които засягат фирмите в сегмента, стана ясно от обясненията на Румен Гечев. По думите му ще се повишат изискванията към членовете на управителни и надзорни съвети на тези институции, които вече ще са на равнището на изискванията към банкерите. КФН ще има възможност и да утвърждава общите условия по договорите, по които тези институции отпускат кредити, изтъкна още Гечев. Наред с това комисията ще може да прави проверки заедно с МВР, ДАНС, НАП.

 

В новия законопроект са отразени измененията в Закона за потребителския кредит, които също бяха насочени към проблемите с бързите кредити, отбеляза Владимир Савов, член на Комисията за финансов надзор. Благодарение на новия лицензионен режим, който е много по-сериозен от регистрационния, ще може да се следи далеч по-добре произходът на капитала, откъде идват собствените средства, квалификацията на членовете на управителния и надзорния съвет, текущия контрол, допълни той. При нарушения наказанията ще са по-строги, а КФН ще има право да отнема лицензи, каза още Савов.

 

Около 130 фирми се занимават с бързи кредити у нас, стана ясно по време на обсъжданията в бюджетната комисия. Те са предоставили около 1,5 млрд. лева на свои клиенти.