Ситуацията у нас е критична, но все пак съм оптимист, казва шефът на ВМА

„Рискът в здравната система винаги рефлектира върху пациентите. Докато дупката в бюджета не се запуши, той ще виси над тях. Друг е въпроса, че дори да се осигурят не един, а два или пет милиарда, ако не се осъществят сериозни реформи няма да бъдем коректни нито с хората, нито с нас самите. Колкото и пари да се налеят, те няма да решат цялостния проблем в системата. Ако не го решим, ние ще продължим да генерираме преразходи”, каза в студиото на „Събуди се” бригадният генерал, анестезиолог, началник на ВМА и служебен министър в кабинета на Марин Райков проф. Николай Петров.

 

„Здравният министър и шефът на касата вероятно най-добре знаят какво е положението със здравеопазването у нас. Факт е, че положението е много тежко, но в момента е в ход теорията на патологичната доминанта. Има проблем, той не може да бъде решен еднократно. Но има и друг, който трябва да измести този встрани. В този ред на мисли дори и медиите напоследък се отдръпнаха от проблема в здравеопазването. Ситуацията е критична, трябва да се намерят средства да се запълни дупката. Доколкото знам, липсващата сума вече е близо милиард, категоричен е специалистът.

 

Въпреки това, шефът на ВМА запазва спокойствие. „Геният на българския народ е в разума и мярката. Той ще се прояви. Винаги съм оптимист, ако нямаше оптимизъм, нашата работа щеше да загуби смисъл. Според мен психозата, която се развива в момента, е защото хората загубиха вяра във водачите и в институциите”, категоричен бе той.