Влизането в сила на закона показва провала на кабинета в сектор сигурност, каза Цветанов

ГЕРБ внася утре, 2 юли, предложение за промени в Закона за МВР с една единствена точка - да влезе в сила от 1 януари 2015 г. Това съобщи на пресконференция бившият зам.-вътрешен министър и настоящ депутат Веселин Вучков.

 

Законът според гласуваните текстове влиза в сила днес - 1 юли. Миналата седмица с гласовете на мнозинството беше преодоляно президентското вето върху него. Сред аргументите на ГЕРБ да поискат отлагане на срока е липсата на финансова обосновка и обезпечаване. 

 

От партията припомниха за писмо на финансовия министър от началото на тази година, в което той посочва, че няма осигурени пари за предвидените промени. С оглед на това управляващите трябва да се вслушат в предупреждението на финансовия министър и законът да влезе в сила от новата бюджетна година, призова Вучков.

 

В ГЕРБ имали и сериозни основания да смятат, че ще бъде назначен нов главен секретар по предложение на вътрешния министър и с решение на МС, както е предвидено в закона. Най-вероятно това ще е досегашният Светлозар Лазаров, предположи лидерът на ГЕРБ Цветан Цветанов. 

 

Влизането в сила на закона показва цялостния провал на това правителство в сектор "Сигурност", заяви Цветан Цветанов. Според него председателят на ДАНС Владимир Писанчев и вътрешният министър Цветлин Йовчев трябва не само да си подадат оставките, но и да носят всякаква отговорност пред обществото, защото са се провалили в сектор сигурност.