Продължават протестите и на медиците от Спешна помощ-София

Здравеопазването е пред колапс. В Стара Загора пациенти останаха без лекарства и храна, а в София и Хасково лекари протестират заради заплатите си. 

 

Най-голямата болница в Стара Загора изпадна във финансова кома. Лечебното заведение е във фалит, пациенти вече отиват в списъка на чакащите, а дълговете за ток надхвърлят 1 милион лева. Над 1000 пациенти от днес останаха дори без храна.

 

Имаше закуска, обяд и вечеря. Скромно беше, но я имаше. От днес вече няма нищо, трябва да си носим”, разказват болните. 

 

Здравноосигурените пациенти са принудени сами да купуват медикаментите и консумативите, защото болницата няма пари дори за бинтове и памук. А от днес свършиха и упойките дори за спешните операции. 

Тежко болни, които са между живота и смъртта, не получават адекватно лечение. Не заради това, че хората не си гледат работата, а заради това, че ни осигуряват минимални условия за работа
- Д-р Иван Манчев, Клиника по неврология

 

21 милиона лева са дълговете на болницата. Сметките й са запорирани от 5 фирми, които, според изпълнителния директор, са източвали държавното заведение умишлено. По думите ѝ дружествата са приближени до бившия здравен министър Евгений Желев. Цените на услугите за пране на бельото, кетъринг за храна и транспорт за пациентите на хемодиализа са били в пъти завишени над пазарните стойности.

 

Доктор Евегний Желев определи твърденията като лъжа и заяви, че ще съди директорката на болницата за клевета.

 

Болницата спешно е поискала финансова помощ от здравното министерство и има уверение, че ще получи такава, но не е ясно кога.

 

Без заплати в болницата в ХасковоСъщевременно лекари в Хасково протестираха заради неизплатени заплати. Закъснението на възнагражденията е вече втори месец. Медиците не са получили доплащания за април и заработеното през май. 

 

Причината за това е, че Здравната каса не е платила на болницата 1,8 милиона лева

 

Въпреки че хората изнемогват без заплати, болницата засега няма да спре да приема пациенти. 

 

„Болницата е мощна институция, която има резерви, има буфери, има заредени складове и може да продължи да работи. Проблемът в случая е не болницата, а хората, които не са си получили заплатите”, заяви д-р Славчо Близнаков, управител на МБАЛ – Хасково. 

 

От Здравната каса обясниха, че забавените плащания са заради проблема с Корпоративна търговска банка, където са сметките им.

 


Продължават протестите на Спешна помощ-София„Ние също нямаме заплати, но от днес, 1 юли, ще бъде разкрита сметка в нова обслужваща банка. Надяваме се да се възстанови ритмичността на разплащанията”, заяви д-р Павлина Куюмджиева, директор на РЗОК-Хасково. 

 

Работещите в болницата обаче казват, че става въпрос за нарочно забавяне, тъй като останалите лечебни заведения в областта вече са получили парите си. Медиците се заканиха, че протестите им ще продължат докато не получат парите си.

 

Продължават и протестите в столичната Спешна помощ, където има недоволство от възнагражденията. Медиците се оплаквате, че последната им заплата е по-малка в сравнение с предходните. От ръководството на спешния център обаче обясниха, че причината е в разпределението на парите за допълнителни възнаграждения, които за месеца били значително по-малко. Освен това хората, които са били в отпуск или са имали по-малко часове извънреден труд, не са получили бонуси.