Ако Касата не плати 100% от извършената дейност, болницата ще си търси правата в съда

Бюджетът на Здравната каса все пак може да бъде актуализиран. За това ще настоява здравният министър Таня Андреева. В момента задълженията на болниците са 400 млн. лв. Поне толкова обаче са нужни, за да оцелее системата след септември.


На фона на това се появи нова идея - болниците да ни лекуват само срещу залог.


Пулсът на университетските болници също започва да отслабва. Заради опасността да не си получат парите за лекуваните пациенти в болница „Св. Иван Рилски” в София въвеждат ново правило.


„За да не ги връщаме, защото за тях няма финансиране, те да гарантират финансово чрез запис на заповед за сумата, която е по клиничната пътека като в същото време ни дават едно пълномощно да ги представляваме пред съда от тяхно име”, обяснява директорът на МБАЛ „Св. Иван Рилски” проф. Дечо Дечев.


Тоест, ако Касата не плати 100% от извършената дейност, болницата ще си търси правата в съда. Пациентите няма да бъдат задължени да подписват тези документи, но ако откажат, ще трябва да се лекуват в друга болница.


Държавата вече няколко пъти гарантира, че независимо колко са похарчили болниците, парите ще им бъдат изплатени. Лекарите обаче са притеснени.


Заради липсата на пари идва и друга опасност. Отиваме в един от складовете на болница „Св. Иван Рилски”. Опасността тук след няколко месеца да има проблем с доставката на някои медикаменти е голяма, а с това ще започнат и компромисите.


„Започва да се икономисва. Вместо да правите образна диагностика по време на лечение, вие не я правите, вместо на пациентът да се назначават високоспециализирани изследвания, не ги правите, а правите баналните, които се правят в най-обикновена болница”, твърди проф. Дечев.


Този сценарий обаче може и да се размине.


„Прецизно да се уточни каква е сумата за актуализация и Министерството на здравеопазването ще предложи бюджетът да бъде актуализиран и оставам с надеждата, че ще има парламент, който да гласува тази актуализация”, обясни здравният министър д-р Таня Андреева.


Само преди дни обаче премиерът беше категоричен, че няма причина за актуализация.  


Повече по темата гледайте във видеото.