Според лидера на АБВ ще се наложи актуализация на бюджета

„В държавата има сериозни проблеми с бюджета на Здравната каса, което ще рефлектира и на целия бюджет. Вероятно ще се наложи актуализация. Кога и как ще стане тя, решават парламентаристите”.
 
Това заяви в „Здравей, България” президентът (2002-2012) и лидер на АБВ Георги Първанов ден, след като държавният глава Росен Плевнелиев настоя за ревизия на бюджета.
 
Първанов обаче припомни, че от АБВ предложили много по-рано, още преди КСНС,  да се приемат позиции по 4-5 ключови приоритета, включително и бюджета. 
 
Лидерът на АБВ коментира оттеглянето на Сергей Станишев от председателския пост на БСП като „първата стъпка към промяната”. Въпреки това според него остават и много неизяснени въпроси, като например откъде накъде Станишев ще остане председател на "Коалиция за България".
 
„Така той ще определя пак всичко, което се случва вляво - например кандидате за листите за изборите. Дотук виждаме само една малка промяна – рокада на царя и топа”, на мнение е Първанов. Той допълни, че не изключва „заради тънката сметка на Станишев” да има негативни настроения към Стойнев.
 
Първанов обясни, че от принципната гледна точка на АБВ не може да се говори за коалиция между БСП и АБВ
 

„Това, което ме възмущава е, че от „Позитано” насочват огъня отново срещу АБВ. Нищо не се говори за ГЕРБ. Вие да чувате тежка критика срещу ГЕРБ? Напротив, вече започва да се обосновава бъдеща коалиция между двете формации”, посочи лидерът на АБВ.

 

Той каза още, че Делян Пеевски е човекът, който диктува енергийната политика и в други направления. 

 

„Нямам съмнение, че Делян Пеевски и Цветан Василев в началото са работили заедно. Докога – не мога да кажа, но в момента Цветан Василев е главният потърпевш и той ще плати сметката в чисто икономически и личен план”, коментира Георги Първанов. Според него в политически план сметката се плаща от БСП. 

 

Относно предстоящите предсрочни парламентарни избори, Първанов заяви, че АБВ си поставя  за цел да надвиши сериозно резултата си от евроизборите. 

 
Целия разговор с Георги Първанов гледайте във видеото.