Има надежда настоящото Народно събрание да прекрои бюджета, твърди зам.-министър

Лекарите обмислят по-сериозни протестни действия, ако настоящото правителство не актуализира бюджета на Здравната каса. Днес се провали и заседанието на Надзорния съвет на Касата.


Според зам.-министъра на здравеопазването Бойко Пенков актуализацията на бюджета вече е поискана. По думите му документите са били изпратени късно снощи към Министерския съвет, така че все още има надежда настоящото Народно събрание да прекрои бюджета на Националната здравноосигурителна каса.


Във въпросната актуализация са записани 328 млн. лв. Дефицитът е в размер на 500 млн.лв. Затова останалите ще бъдат добавени през анализи, който ще трябва да направят и приходните агенции, за да осигурят повече пари. Финансовият министър трябва да сметне колко може да даде допълнително чрез други мерки.


„Големият топъл картоф, който се опитват да си подхвърлят вчера, а и днес Здравното министерство и НЗОК, са въпросните мерки – мерки за подобряване, за анализ”, съобщи репортерът на Нова Нели Тодорова.


Управляващи и опозиция си прехвърлят топката за актуализацията на бюджетаДнес от НЗОК оповестиха документ от дата 23 юни, дълъг 130 страници, съдържащ всички мерки, които здравният министър д-р Таня Андреева е поискала.


Заседанието на Надзорния съвет на НЗОК се провали, защото представител от КТ „Подкрепа” напусна и така кворумът бе развален.


Но все още има шанс болниците да актуализират бюджетите си и да продължат да работят. Иначе рискът е през септември-октомври те да получат 60% от нужните им средства.


Повече по темата гледайте във видеото.