Ако до следващия вторник няма актуализация на бюджета за здраве, заплашват с масови оставки

Лекарите излизат в петък на предупредителен 30-минутен протест. Ако до следващия вторник няма актуализация на бюджета за здраве, заплашват с масови оставки.

 

Дали ще останем без здравна помощ зависи от решаването на загадката, дали ще има допълнителни пари в бюджета на Здравната каса. 

 

А объркването между институциите е тотално. 

 

Здравният министър Таня Андреева вчера поиска мерки, с които да се подобри работата на НЗОК. Членовете в надзора на Здравната каса днес ѝ напомниха, че са ѝ ги изпратили при това в два варианта. 

Още по темата

 

„150 страници са, както и кратък вариант за онези, които не обичат да четат”, заяви управителят на Здравната каса Румяна Тодорова. 

 

Топката най-напред подаде заместник-здравният министър Бойко Пенков. 

 

„Видях подписани документи, които тръгнаха нататък вчера”, заяви той.

 

От правителството контрираха, че искат финансови обосновки.  

 

И логично се стигна до въпроса дали правителството умишлено бави актуализацията? Заместник-министърът на финансите Людмила Петкова отрече това да е така.

 

„На пинк понк ли си играете?”, попита Тома Томов от КТ „Подкрепа”. „Някой наистина се опитва да върне топката в Касата”, допълни той.

 

В тази игра обаче има поне още двама играчи - лекар и пациент. 

 

„Този, който трябва да внесе проекта за актуализация, той ще носи отговорност. И ако не бъде внесен, този, който си позволи това, да бъде съден за масови убийства”, заяви д-р Цветан Райчинов, председател на Българския лекарски съюз.

 

„Вие може ли да си представите, че човешкият живот е лимитиран?”, попита шефът на болница „Света Анна” Димитър Димитров.

 

Той потвърди, че утре лекарите ще спрат работа за 30 минути и добави, че неговите подчинени са готови да подадат оставки. 

 

Даже и природно бедствие е по-добро за България отколкото това правителство. Те създават условия за ново природно бедствие не само в здравеопазването. Прословутите мерки на Касата предвиждат преразхода до края на годината да се свие с 10%”, коментира ген. Стоян Тонев - зам.-кмет по здравеопазването.

 

Въпросът сега е ще може ли експертите от НЗОК да убедят премиера Пламен Орешарски, че бюджетът трябва да се прекрои, защото до вчера неговата позиция беше, че няма основания за това. 

 

Към ултиматума на лекарите се присъединиха синдикати и работодатели. Те дават пет дни срок на правителството да вземе решение за актуализация на бюджета на НЗОК и да го придвижи към Народното събрание. 

 

Депутатите също коментираха темата.

 

„Имахме споразумение, че през тази седмица ще има актуализация на бюджета на Здравната каса. Ако това не се случи до утре, ние ще преосмислим нашата позиция за присъстването ни в пленарна зала през следващата седмица”, заяви депутатът от ГЕРБ и бивш здравен министър Десислава Атанасова.

 

Кой е казал, че в момента има дефицит? Към днешна дата Касата е редовен платец. Ние очакваме Министерския съвет да разгледа въпроса и ако има проблем, да предложи решението и ние да го потвърдим в зала”, заяви депутатът Емил Райнов от „Коалиция за България”. 

 

„Това е катастрофа за българското здравеопазване и изобщо за държавата ни. Това, което споделиха директорите на болниците, първо, че не са си получили средствата от април - 60% . И второ, започват запор на техните банкови сметки”, допълни Десислава Атанасова.

 

„Убедена съм, че ще има актуализация”, заяви зам.-председателят на НС Мая Манолова.