По думите на министър Найденов военното учение няма общо с кризата в Украйна

Учението на военоморските сили „Бриз 2014” няма връзка с кризата в Украйна и по тази причина не е имало повод да бъде отменено. Това заяви министърът на отбраната Ангел Найденов. По думите му учението е било планирано още миналата година.


Танкер пълен с гориво за бежански лагер се запали в Пристанище Бургас. Наложи се да бъде гасен от суша и вода. Това е част от сценарият на деня на отворените врати на учението на Военоморските сили „Бриз 2014”.


„Подпомагане на кораб търпящ бедствие. Имитира се пожар на борда на кораба и гасенето на пожара”, обяснява капитан ІІ-ри ранг Нено Георгиев.


Епизодите от „Бриз” имат за цел на практика да бъдат проиграни вариантите на взаимодействие между военните, държавните структури и НПО, с цел координиране на действия при реални бедствия.


„Включително и към държавните администрации, към които за съжаление трябваше да се прибягва през последните седмици в случаите на наводненията”, обяснява министърът на отбраната Ангел Найденов.


Не на последно място националното учение трябва да компенсира намаляващия брой участия на Българска армия в международни мисии и операции.


Военното учение по думите на министър Найденов няма общо с кризата в Украйна. На въпрос на Нова телевизия дали не е било нужно да се отложи заради наличието на сили на НАТО в Черно море, министърът отговори:


„Не виждам основание, нито достатъчно солиден аргумент, който да ни накара да отменим военоморското учение. Както виждате, това е учение, което не носи заплаха и няма как да бъде разглеждано като учение, което може да предизвика напрежение съответно в двустранните или многостранните отношения”, твърди още военният министър Ангел Найденов.


Повече по темата гледайте във видеото.


Репортер: Цеца Алексова