Все още няма данни до къде е стигнало разследването

Влакът София-Варна излез от релси при гара Калояновец край Стара Загора вчера, 12 юли. При инцидента загина машинистът – 38-годишният Венко Тодоров от Пловдив. Повече от 10 са ранените, двама от тях по-тежко. Настанени са в болницата в Стара Загора. 

 

Все още няма данни до къде е стигнало разследването. През цялата нощ на мястото на инцидента имаше хора. Три от вагоните на композицията вече са махнати от релсите. Не се знае кога ще бъде разчистен пътят и ще могат да преминават влакове. Оказа се, че има разрушени релси и част от оборудването, обясниха от НКЖИ. 

Още по темата

 

Това е едно от най-новите железни трасета в България и едно от най-модерните. В това увери вчера транспортният министър и определи като парадокс това, че инцидентът се е случил именно там. 

 

Дълги часове след инцидента тялото на загиналия машинист е останало в локомотива, който е все още отстрани на релсите. Все още не е ясно как ще бъде премахнат от там. Мъжът е бил изваден снощи около 20.00 часа. Самият локомотив най-вероятно ще бъде рязан на място и извозван на парчета. 

 

Петима души остават на лечение в старозагорската болница "Стоян Киркович”. Четири от тях са жени, а другият е помощник-машинистът. Той беше приет в най-тежко състояние, но няма опасност за живота му. И останалите пациенти са в стабилно състояние. Помощник-машинистът още от вчера отказа да говори пред камерата на Нова телевизия, тъй като е в шок и не се чувства добре. 

 

Три от вагоните на композицията вече са махнати от релситеПрипомняме, че локомотивът дерайлира, обърна се и се удари в третия вагон. Затова и броят на ранените е сериозен. Причините се разследват. Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров съобщи още снощи,  че  процесуално-следствените действия ще продължат и през нощта, а за целта районът на катастрофата ще бъде осветен. 

 

Една от водещите версии е, че превишена скорост е причината за инцидента. Министърът на транспорта Данаил Папазов заяви, че подобно разпиляване на вагоните не е типично при скорост 40 км в час, с колкото композицията е трябвало да влезе в отсечката.  

 

През вчерашния ден имаше и догадки, че е възможно заради здравословен проблем машинистът да е загубил контрол над локомотива. Осигурен е обходен маршрут, така че да не се пречи на нормалното функциониране на транспортната инфраструктура. 

 

Около 150-160 пътници бяха евакуирани в района на гара Калояновец. Сред тях и група деца от "Аспарухово”, които се връщали от почивка след бедствието там.  За щастие са невредими и нямат физически наранявания.

 

Репортери: Мария Димитрова, Димитър Иванов