В момента свободни позиции има в туризма, ресторантьорството и строителството

8 хиляди са свободните работни места през този месец в страната. В момента незаети позиции има в туризма, ресторантьорството и строителството. Голяма част от тези работни места остават незаети, защото са непривлекателни дори за хората без работа. 
 
Един от тях е Иво Апостолов - икономист по професия, който повече от две години е бил безработен. 
 
„Не съм попадал на работа, която да е привлекателна за мен. Знаете - в България какво се търси - сервитьори, продавачи и така, а тези позиции не са ми приоритет”, обяснява мъжът.
 
В момента в Бюрото по труда – „Изток” има най-много свободни работни места в сферата на строителството, търговията, услугите и хотелиерството.
 
В същото време в сферата на квалифицирания труд има недостиг на преподаватели по чужди езици и медицински персонал. В момента трайно незаетите места в страната са 600 - те са свободни повече от три месеца.
 
„Много често образованието и квалификацията не съответстват с търсенето от страна на реалния сектор, но в никакъв случай не можем да говорим за неатрактивни професии, обясни изпълнителният директор на Агенцията по заетостта – Асен Ангелов.
  
В секторите, свързани с висококвалифициран труд, се търсят кадри за извършване на юридически и счетоводни услуги. Свободни позиции има всеки месец и в застраховането. Обикновено хората с висше образование предпочитат работа по специалността, а хората с по-ниско търсят добро заплащане.
 
След две години на борсата Иво Апостолов тези дни се отписва от Бюрото по труда. Спечелил е европари по проект за развитие на самостоятелна стопанска дейност. Планира да направи автомивка и да открие работни места.
 
Повече гледайте във видеото.