Агенцията проведе успешна операция срещу група за международен трафик на дрога

Повече от 106 кг хероин заловиха служители на Държавната агенция „Национална сигурност” при операция срещу трансгранична престъпна група, изградила канал за трафик на големи количества дрога през Турция и България към страни от Западна Европа.

 

Установени са основни фигури, контролиращи канала на българска територия, стана ясно от съобщение на агенцията. Участниците в групата са осъществявали престъпната си дейност при стриктна конспиративност, като са използвали за прикритие легални транспортни услуги за превоз на товари от и към Близкия изток.

 

Групата е сред основните престъпни структури, трафикиращи големи количества хероин към западноевропейски пазари, сочат данните на ДАНС.

 

При съвместни действия на агенцията и митниците на 20 юли е спрян за проверка на ГКПП „Капитан Андреево” товарен автомобил с българска регистрация, управляван от български гражданин. В тайник в ремаркето му са намерени 104 пакета хероин с тегло над 106 кг. Дрогата е трябвало да мине транзит през България.

 

В София са задържани двама от водачите на престъпната структура – български граждани, на които вече са им повдигнати обвинения. В жилищата и автомобилите им са открити и иззети около 40 хил. евро, над 30 броя мобилни телефона, повече от 30 SIM карти на български и чуждестранни оператори, преносим компютър, таблет и малко количество кокаин. Разследването продължава.