Броят им от началото на годината достига 25 000

Рязък скок се отбелязва в броя на новите пенсионери в България. С 41% се е увеличил броят на хората, които са излезли в пенсия след достигане на необходимата възраст и стаж. Експертите са единодушни – огромното увеличение се дължи на несигурностите в пенсионната реформа.

 

Иванка Тодорова е работила като счетоводител цял живот, но от месеци не може да си намери работа. И вече е зачеркнала дата в календара си – 23 декември. Това е денят, в който ще може да се пенсионира.

 

Бърза да се пенсионира до края на годината, защото не е ясно какви ще са условията догодина. Виждате необходимите години стаж и възраст за пенсия през 2014. Дали обаче те ще се запазят - никой не знае.

 

Несигурността на Иванка обаче не е изключение. Тя доведе до това, че броят на новите пенсионери рязко расте. Общо от началото на годината те са 43 770 или с 8 400 повече от същия период на миналата година.

 

Обратното броене за Иванка от Монтана вече започна. Експертите са ѝ изчислили, че трябва да си подаде документите за пенсиониране в края на годината, точно, когато навършва необходимите за пенсия 60 години и осем месеца.

 

Иванка не е изключение. Все повече хора с необходимите стаж и възраст излизат в пенсия по спешност. Близо 18 000 за първите шест месеца на миналата година, а за тази 25 000. Расте броят и на пенсионираните военни, полицаи, както и хората с инвалидни пенсии.

 

Спирането на реформата обаче не е без последствия. С 220 милиона повече от предвиденото е изхарчила държавата за пенсии от началото на годината. Основната част от парите – за новите пенсии. А тъй като парите за старост идват основно от данъци, а не от осигуровки - на практика работещите трябва да издържат все повече пенсионери.

 

„Говорим за система – бомба със закъснител за държавния бюджет, защото нейната тежест върху него се увеличава всяка година”, категорична е Десислава Николова от Института за пазарна икономика.

 

Освен за държавата, бомба със закъснител вероятно очаква и бъдещите пенсионери. Реформата е замразена, а вече няма правителство, което да измисли нова. Така отлагането ще е минимум до октомври, когато ще бъде избран новият кабинет.

 

Иванка не вярва новите управляващи да намерят време за нея. „Чакам с нетърпение края на годината, за да мога да си дам документите”, казва тя - остават ѝ още пет месеца.

 

Героинята на нашия репортаж може вече да е решила своя проблем. Но за всички онези, които нямат нейния късмет - ако новите управляващи не се погрижат за пенсионерите, ще се върне реформата на Симеон Дянков. Тя предвижда увеличението на възрастта и стажа за пенсия догодина да се увеличи с 4 месеца.

 

Репортери: Марина Цекова и Биляна Борисова