Месец след сигнала на Нова ТВ към общината, нито един чучур не е поправен

Летните горещини отново ни връщат към въпроса къде изчезна водата на София? Преди месец ви показахме окаяното състояние на малко останалите чешми в столицата и ако преди Освобождението на всяка крачка е имало чешмичка, то днес ситуацията е много по-различна.
 
Много, много отдавна София била пълна с чешми и водоскоци. Освобождението заварва 21  чешми с изворна и 33 с речна вода. Имало е също и водохранилища за безплатно раздаване на вода през летните месеци. През 1933-та е открит Рилският водопровод. Смятало се, че неговата вода е по-добра и така повечето чешми били унищожени, като София била лишена от красивите течащи води.
 
Днес вода тече само от няколко чучура в столицата.
 
"Аз съм от провинцията и ако не си нося вода, няма как да пия от тези чешми, които са развалини. Макар че сме на 70 км от София, сме по-добре от софиянци!", сподели мнението си пред екипа ни жена.
 
Днес чешмичката в градинката до Военния клуб няма нищо общо с начина, по който е изглеждала преди. Оказва се и че не от всяка работеща чешмичка може да се пие, просто защото всеки опит би завършил с намокряне. 
 
В Борисовата градина някога жаждата се е утолявала на чешмата с мечето и деветте пингвина. От тях днес няма и следа. Днес украшенията за парка напомнят за себе си като скелети със стърчащи безводни чучури, зеленясали и потънали в боклуци
 
„Скоро възложих проверка на всички чешми. За съжаление, колкото и да се правят, те много се чупят. Районните кметове имат ангажимента, както и зелена система да се грижат за чешмичките”, обясни за Нова ТВ кметът на София Йорданка Фандъкова
 
Екипът ни обаче установи друго – на повечето хора чешмичките им се струват нехигиенични, и неподдържани, затова и не биха пили вода от тях.
 
Месец след нашия сигнал към общината, нито един чучур не е поправен. Изключение прави единствено чешмата пред църквата „Свети Седмочисленици”.
 
Остава надеждата, че Столична община се сети да си свърши работата, за да има повече работещи чучури, от които да утоляваме жаждата си, а София, която е кандидат за  Европейска столица на културата, да не посреща гостите си с чешми, пълни с боклуци.
 
Повече гледайте във видеото.