Тодорови се измъкнали с детето си сами от пропаднала кабина

Семейство с малко дете се размина на косъм с пореден кошмар с опасен асансьор. Родителите и бебето в количката се измъкнали от пропадаща кабина, разказват самите те в писмо до Нова ТВ.

Още по темата

 

Във вторник жена загина, а друга беше тежко ранена, след пропадане на асансьор в София. От агенцията по метрология очакват документите, от които ще стане ясно, дали той е ремонтиран според предписанията. Репортерът на Новините на Нова Марина Стоименова потърси отговор на въпроса какво да правим, ако се окажем в аварирал асансьор?

 

Оказва се, че нашето задължение е да не правим нищо, ако заседнем в асансьор. В никакъв случай не бива да се опитваме да излезем сами, защото това би било много по-опасно. Освен това, ако чуем странни шумове или забележим наранявания по кабината, трябва да уведомим органите. И все пак има хора,  които са изпадали в подобна ситуация, случвало им се е да заседнат в асансьор или да имат друга по-неприятна случка, как да действаме в такива ситуации, така че да сме максимално защитени?

 

Преди няколко дни семейство Тодорови се качват с детето си и бебешката количка в асансьор. Кабината започва да пропада. Жената сама отваря вратата и въпреки че асансьорът не е на етаж, успяват да се измъкнат живи. Кадрите са изпратени в „Моята новина”, на тях се вижда изтичане на масло, а Данаил Тодоров описва, че през цялото време чували странен шум. Въпреки че за семейството това се струва единственият спасителен вариант, специалистите определят това като грешка. Според тях не трябва да се опитваме да се измъкнем сами, защото по този начин са ставали фатални инциденти.

 

Ако попаднем в подобна ситуация, трябва да стоим далеч от вратите на асансьора. Не трябва да ги отваряме, разбиваме или да блъскаме по тях. А веднага да натиснем бутон аларма. Същите трябва да са действията ни и ако заседнем в кабината.

 

При всички случаи, на видно място в кабината трябва да търсим телефон на сервиза. Ако няма такъв – това е нарушение и трябва да сигнализираме за него техническия контрол. Както и за всички нередности, които забележим. Асансьорът незабавно трябва да бъде спрян, ако има нехарактерен шум, странни движения, движение при отворена шахтна врата, неправилно спиране на етажа или наранявания по шахтната врата или кабината, като например счупен прозорец в характерните стари асансьори. При тези асансьори няма шахтни врати, които да предпазват.

 

И никога не бива да пренебрегваме допустимите килограми, колкото и фини да се виждаме в огледалото. Едно от основните неща е в никакъв случай да не претоварваме кабината. Според наредбата всички асансьори задължително трябва да са снабдени с така наречените претоварващи устройства. Те се нагласят предварително за определено тегло. Когато то бъде надвишено се чува специален сигнал за претоварване, а асансьорът не може да тръгне.

 

Повече от четири години и половина изминаха от трагичния инцидент в Майчин дом, предизвикан от претоварен асансьор, а оказва се, че над 2 000 асансьора в България, според данните на Агенцията по метрология, не са снабдени с необходимите претоварващи устройства.

 

Ако и вие станете свидетели на някаква нередност, пишете ни на сайта NovaNews в рубриката „Моята новина”.