Синдикатите смятат мярката за необходима, работодателите са против

Осигуровката за пенсия трябва да се увеличи с близо 8% - единствено този ход би спасил бюджета на държавното обществено осигуряване. Нуждата идва оттам, че за поредна година, вместо само от осигуровки, пенсиите се плащат и с данъци. Според бизнеса – ако това се случи, икономиката ще бъде убита. Всичко това са само сметки, но какво биха означавали те?

Още по темата

 

Алекс работи като сервитьорка. Заплатата й е 600 лева, а чисто взима 470. За да наеме Алекс шефът е отделил малко над 700 лева – за заплата и осигуровки.

 

Ако сметките на НОИ станат реалност – осигуровката за майчинство, за безработица и за пенсии трябва да се увеличат.

 

Заплатата на Алекс ще остане без промяна, но чисто ще взима по-малко. Шефът й пък ще плаща повече на държавата. Затова той знае – стане ли факт сметката на НОИ, влизането в сивия сектор е неизбежно.

 

Според синдикатите обаче увеличението е необходимо, а връзка със сивата икономика няма. Припомнят, че когато вноските са били на различни нива, заетостта е била същата, също и сивата икономика. Работодателите обаче са на друго мнение.

 

Но каква е целта - по-високите осигуровки трябва да балансират системата на общественото осигуряване. Тя би трябвало да изглежда така - работим, внасяме осигуровки и после получаваме пенсии. Но днес изглежда така – работим, внасяме осигуровки, но парите не стигат за пенсии и държавата додава. И то много.

 

Дори и да спасят системата, под въпрос е, ще върнат ли доверието в нея. Всички тези сметки тепърва ще бъдат обсъждани от експерти. Но каквото и да решат, поне в следващите месеци, не можем да очакваме промяна, защото парламент все още няма.

 

Повече по темата ще научите от видеото.