Първоначалната версия на документа посочваше Русия като източник на заплаха

Министерството на отбраната свали от сайта си проекта на „Визия 2020: България в НАТО и в европейската отбрана”, предаде БГНЕС. От доскорошния вариант на документа стана ясно, че страната ни е обект на информационна война от страна на Русия.  

 

Информационната война е определена като една от заплахите за националната сигурност във връзка с кризата в Украйна и „дългосрочната амбиция на Русия да възстанови влиянието си в бившето съветско пространство”. Отново във връзка с Русия като заплаха бе посочена и опасността от „хибридна война”, съчетаваща конвенционалните методи с похвати на партизанска, кибернетична и информационна война. „Засилването на способностите на Русия за конвенционални военни действия остро провокира националните ни способности за отбрана”, бе записано още в документа.

 

С „Визия 2020” военният министър Велизар Шаламанов и президентът Росен Плевнелиев трябваше да отидат на срещата на върха в Уелс на 4 и 5 септември. Там трябва да представят предстоящата реформа в Българската армия, провокирана от забележки на Северноатлантическия алианс.

 

Медийният съветник на служебния министър, Даниел Стефанов, обясни пред БГНЕС, че както е казал премиерът, проектът на документа е бил оттеглен днес. Започва процесът на трета редакция и когато тя е готова, ще бъде качен отново.

 

След като бе публикуван на сайта на МО в понеделник, работният документ предизвика критики заради констатациите спрямо Русия. Той бе заменен с актуализирана версия, но този следобед и тя изчезна.

 

По-късно служебният премиер коментира оттеглянето на „Визия 2020”: „Бях строг, предупредих, че текстове, несъгласувани с премиера, не могат да се публикуват”, заяви проф. Георги Близнашки, цитиран от „Фокус”. Той подчерта, че на заседанието на Съвета за сигурност, проведено днес, проектът на документа е бил оттеглен.

 

Министър-председателят обясни, че някои моменти ще останат в окончателния текст, но по изготвянето се работи съвместно и с МВнР:

 

„Направени бях бележки, ще има нов текст до началото на следващата седмица, подчерта Близнашки и добави, че понеделник ще има извънредно заседание на Съвета по сигурност, където ще бъде изготвена позиция за основа за дебатите на срещата в Уелс.

 

„Не можем от една конфликтна ситуация да се правят дългосрочни изводи за националната сигурност на страната”, заяви още премиерът и обясни, че въпросът трябва да бъде обсъден публично.