Причината - спирането на втори блок на ТЕЦ „Бобов дол”

Миньорите от „Бобов дол” за пореден път излязоха на протест за заплати. Техният протест започна още в петък, когато част от тях отказаха да се качат на земята и забавиха влизането на следващата смята.


Работниците не са получавали заплати от около месец и половина. Основната причина за недоволството им обаче е забраната на Министерството на околната среда и водите да функционира втори блок на ТЕЦ „Бобов дол”.


Миньорите се оплакват от забавяне в заплащането на заплатите. По думите на една от жените, които работят в ТЕЦ „Бобов дол”, възнаграждението й възлиза на 420 лв., което след удръжките за осигуровки и данък слиза на 380 лв. Миньорите пък се осигуряват на 550 лв.


Работата в мината може да намалее двойно заради спирането на втори блок на ТЕЦ-а. Миньорите обаче се опасяват, че това ще доведе и до съкращаване на хора.


„Явно трябва да се отиде в София и да се стачкува по-масивно. Дано ни се обърне внимание. Така не става”, категоричен бе един от протестиращите миньори.


В началото на годината предприехме мерки за повишаване капацитета на сероочистващата инсталация. В резултат на това през април подадохме заявление в МОСВ за ново комплексно разрешително, което позволява едновременната работа на енергиен котел 1 и 2 с една сероочистка”, обясни Емил Христов – главен енергетик в мината.


Добивът в рудник ”Бабино” съкратен наполовина„Става въпрос за чисто икономическо и социално напрежение, което се формира в целия регион”, обясни Красимир Чаврагански – управител на въгледобив „Бобов дол”. Той обясни, че в петък получил по факса писмо, с което ръководството на ТЕЦ „Бобов дол” го уведомява, че от 1-ви септември поради ограничение на работата добива ще спадне с 50%.

 

От мината обявиха, че протестите са изцяло по инициатива на миньорите. Визитата на председателя на "България без цензура" Николай Бареков дни преди петъчния протест бил съвпадение. А миньорите все пак обявиха, че на изборите ще бъдат с този, който запази работните им места.

 

По-късно днес, след среща с ресорните министерства, ще стане ясно, дали миньорските протести ще продължат.


Повече по темата гледайте във видеото.


Репортер: Екатерина Николова