В някои професии има свободни позиции, високи заплати, но кандидати - не

Шанс да получаваме над 1000 лева заплата имаме само в столицата. Това става ясно от онлайн трудовата борса на Агенцията по заетостта. Според онлайн борсата за работа в момента има над 4100 свободни позиции. Предлаганите заплати варират както спрямо позицията, така и според региона. 

 

Така за 1000 и над 1000 лева можем да си намерим в момента работа само в София. В страната заплащането варира между 400 и 800 лева. Търсят се шивачи, готвачи, хора от преработвателната промишленост. Така стигаме и до един парадокс - в някои професии има свободни позиции, заплащането не е ниско, но кандидати няма. Такъв реален проблем има в земеделския сектор.  

 

Добро заплащане, но без голям интерес - такава се оказва реалността за тези, които търсят трактористи или комбайнери. Парите за хората, които управляват машините, най-често са между 1000 и 1500 лева. В кооперацията на Атанас Георгиев се обработват над 7000 декара земеделски земи. Машини има, работа също, но работниците не стигат. 

 

Част от проблема идва от факта, че в професионалните гимназии вече рядко се обучават младежи за механизатори, а ако се обучават, практиката им обикновено е на много стара техника, която вече рядко се използва, коментират в сектора. Така нужда от оптимизация на заетите в земеделието се оказва наложителна, за да не се засили кризата от липса на кадри.

 

Професията комбайнер може да се окаже в списъка на защитените. Такъв все още не е изготвен, но вече някои от общините предложиха сред защитените професии да бъдат заварчик, стругар, шлосер, леяр, ковач и машинен техник.