Той ще представи до седмица писмени бележки по делото за референдума за изборните правила

Служебният министър-председател Георги Близнашки трябва да представи до седмица пред Върховния административен съд писмени бележки за допустимост на жалбата си по делото за референдум за изборните правила, информира БТА.


ВАС днес отложи делото. Близнашки, който е председател на Инициативния комитет за провеждане на референдум по въпросите за изборното законодателство, обжалва решението на бившия председател на Народното събрание Михаил Миков да определи срок за отстраняване на нередности в подписката.


В момента обаче по делото няма ответник, защото няма председател на парламента. Според защитата на Близнашки процесът не трябва да бъде прекратяван, а да продължи, защото въпреки че сега няма ответник, това не означава, че такъв няма да има.


„Може да има прекъсване в политическите функции, но в случая става въпрос за административни функции на председателя на НС и те могат да бъдат осъществявани от неговия правоприемник - председателят на следващото НС”, обяви Георги Близнашки.


По думите му всички аргументи, че при събиране на подписката са допуснати нарушения, са се оказали несъстоятелни.


„Тук сме, за да отстояваме правото на повече от 500 000 български граждани да защитят гледната си точка. Ние сме просто говорители на обществения интерес”, добави служебният премиер.


След като писмените бележки бъдат представени, ВАС ще определи дата, на която трябва да прецени дали да отложи или да прекрати делото.