За първи път тържествата на Царевец минаха без участието на държавните ни мъже

"Днес е български празник не просто заради изпълнената с толкова много история дата, а защото народът ни винаги е показвал решимост с чест да отстоява правата си. Независимостта на България не е само 22 септември, тя е всеки миг от нашата история до ден-днешен”, се казва в обръщение на президента Росен Плевнелиев по повод Деня а на независимостта

 

Център на празненствата е хълмът Царевец, но за пръв път те преминаха без участието на държавните ни мъже.

 

"Изстраданата свобода и самостоятелност на българската държава са отговорност за всички ни и урок за това, че трябва да уважаваме независимостта на другите, защото ние сме част от едно  демократично семейство, в което тази ценност е основополагащата”, се казва още в обръщението на президента. 

 

"България направи своя избор между силата на властта и силата на демократичността. И не трябва да се отклоняваме от поетия път, а с гордост да покажем, че заслужаваме мястото си сред съвременните велики сили – на демократичните държави, които не се делят на големи и малки, на бедни и богати, а са едно цяло заради стремежа да се придържат към правовия ред”, казва още Росен Плевнелиев.