В България има ислямисти, обясни експертът Алекс Алексиев

„Нито един европейски гражданин в момента не е застрахован от нападения от такива организации и ядрата им, които ги има навсякъде по света.” 
 
Това заяви за „Здравей, България” журналистът Мохамед Халаф в отговор на въпроса може ли България или българин да стане мишена на терористите от „Ислямска държава”. Припомняме ви, че от терористичната организация публично обезглавиха няколко човека, последният от които беше френски турист в Алжир.
 
„Тези хора не правят разлика между един българин, друг европеец или американец, те искат просто един такъв гражданин”, допълни Мохамед Халаф.
 
„Да мислим, че ние сме единствената държава в региона или в Европа, която не е заплашена, е глупаво. Ние знаем, че в България има ислямисти. Достатъчно е да видите тези хора в Пазарджик, които демонстрират със символа на ИД. Според мен един човек, който е готов да пропагандира тези символи, е готов да направи и други работи”, коментира експертът по антитероризъм Алекс Алексиев. 
 
По думите на Мохамед Халаф профилът на новите членове на ИД е показателен – това са млади, образовани хора от Европа, които обаче не са се реализирали и нямат работа.
 
Целия разговор в студиото гледайте във видеото.