АБВ, Патриотичен фронт, "България без цензура" и Реформаторския блок за случващото се с КТБ

„Категорично не трябва да се тегли нов дълг. Трябва да се затегнат митниците и местата, от които можем да попълним бюджета, а не да вкараме нашите деца в поредния дълг”. Това заяви в студито на „Кастинг 240” Валери Симеонов от Патриотичен фронт.


Политици от малките партии коментираха проблема на липсата на пари в държавата и отговориха на въпроса дали трябва да се теглят около 4 млрд. лв. външен дълг за България и част от парите да отидат за подпомагане на КТБ.


„Към този момент не трябва да се тегли такъв дълг, но трябва на масата да бъде сложена много ясна сметка – къде са големите пробиви, за които трябват пари”, смята Любен Дилов - син от „България без цензура”.


„Актуализация – да, но не на всяка цена теглене на външен дълг. Това разбира се е най-лесния инструмент, но има много други инструменти за попълване на хазната”, на мнение е адвокат Божидар Лукарски от Реформаторския блок


„Изплащането на депозитите става от Фонда за изплащане на депозитите, но той не се финансира с публични пари. А след като се види състоянието на банката, или акционерите трябва да допълнят капитала, или трута страна, или държавата да отдели тези пари. Няма фалирала банка, това не е квартален магазин”, отвърна Ивайло Калфин от АБВ на въпрос трябва ли да се плати с държавни пари задълженията на КТБ.


Целия разговор гледайте във видеото.