Само преди няколко дни те осъмнаха със заградена детска площадка и изсечени дървета

Варненци излязоха на протест срещу строеж на хотел в центъра на града. Обитателите на осем жилищни кооперации се борят да запазят малкото останали зелени площи. Само преди няколко дни те осъмват със заградена площадка и изсечени дървета, засадени и поддържани от тях. 
 
„Това е детска площадка, междублоково пространство и никой не ни е информирал. В нотариалните ни актове пише, че всеки един от нас има по 10 процента идеална част от тези пространства. Тоест, ние сме съсобственици на тази площадка”, пояснява един от живущите. 
 
От район Одесос обясниха за Нова телевизия, че документите на фирмата са изрядни. Оказва се, че от 2000 г. парцелът има собственик. През 2006 г. се издава Подробен устройствен план и оттогава започват мъките на хората. За трети път живеещите събират подписки, за да спират проучванията за строеж.
 
„На 2-3 години се получава това. Пак дойдоха някакви служители, тогава пак отидохме в Областната управа и кметство Одесос и по същия начин никой нищо не ни отговори“, спомнят си живущите. Те са притеснени, че новата сграда ще застраши сигурността им, защото районът е свлачищен.
 
Само за няколко дни хората са събрали над 200 подписа срещу строежа в градинката.
 
Фирмата, получила разрешителното за строеж, е „Вибес“ ЕООД. На посочения в търговския регистър адрес, където трябва да се намира офисът й, не откриваме никого.
 
Хората се заканиха, че няма да допуснат тежките машини в парцела и ще направят жива верига. Ще си търсят правата и в съда.
 
Повече гледайте във видеото.
 
Репортер: Нивелина Няголова