43-тото НС ще бъде силно фрагментирано, заяви лидерът на БСП

„Избирателите ни отредиха мястото на опозиция”, заяви председателят на БСП Михаил Миков на пресконференция в НДК след изборния ден. „Това повелява ние да бъдем една конструктивна и лоялна опозиция, която ще подкрепя българските граждани с решения в законодателството, допълни Миков.

 

„Не е ясно още колко партии влизат в НС, но е ясно, че 43-тото Народно събрание ще бъде силно фрагментирано”, продължи лидерът на БСП. 

 

Той поздрави ГЕРБ за победата и заяви, че именно тяхна е сега отговорността за бъдещи разговори.

 

Ще участваме в разговори по националните приоритети, но в никакъв случай не може да става въпрос за скрити разговори по отношение на подялба във властта”, заяви Михаил Миков.

 

Според него на тези избори българските граждани отново не са дали активна подкрепа за политическите платформи, които им бяха представени или за политическите представители, „които кандидатстваха за тяхната любов”. 

 

Пресконференция на БСП„Политиката не е нещо, за което човек трябва да изпитва съжаление. Горчивият опит е по-ценен, ако от него могат да се вземат поуки за бъдещето”, заяви още Миков, попитан дали БСП съжалява за коалицията с ДПС.

 

Попитан дали като председател на БСП поема отговорността за изборната загуба, Миков заяви, че този въпрос не стои. „Няма как да избягам от своята отговорност като председател. Аз нося цялата отговорност, както и другарите, които сме отпред”

 

„Ще подкрепяме решения, които са национално отговорни, независимо откъде идват – включително и от партия ГЕРБ”, коментира още лидерът на БСП.

 

Запитан колко време ще издържи следващото правителство, Миков заяви: „При тази сериозна фрагментация на представителството, зависи как ще се формира Народното събрание, кой каква позиция ще заеме, доколко правителството ще уважава Народното събрание. Всичко това при условие, че се състави правителство”.