По закон те ще получават по 12 лева годишно за всяка бюлетина пусната за тях в урните

Само две от партиите, които не влизат в  парламента, успяха да прескочат прага от 1 процент, който им гарантира получаването на държавна субсидия в следващите 4 години.  Това са „Движение 21” на Татяна Дончева и „Глас народен” на Светльо Витков. По закон те ще получават по 12 лева годишно за всяка бюлетина пусната за тях в урните. По първоначални сметки това прави малко над 620 000 лева за всяка от формациите.

 

„Субсидията за нас е нещо, което е жизнено важно, защото ние не взимаме пари от олигарси, и никой не ни помага, нямаме дарения, а това ни позволява да сме самостоятелни”, казва Светльо Витков.

 

Татяна Дончева вече е намерила и предназначение на субсидията. Ще укрепва структурите по места. „Това са пари, които трябва да бъдат проектирани напред, разбира се, че вече можем да си позволим офис на партията и човек, който да получава заплата и една секретарка”, заяви тя.

 

Дончева обяви, че предизборната кампания е струвала 200 000 лв. „Глас народен” пък е вложил малко над 100 000. По думите и на двамата, тези средства не са достатъчни, за да стигнат до всеки човек и да го накарат да повярва в идеите им за промяна. Дончева обаче е решена да не се предава. И вече се готви за нов предсрочен вот.

 

Освен партиите на Дончева и Витков, субсидия ще вземат и всички останали 8 политически партии, които ще влязат в бъдещия парламент. Това в прости числа значи близо 38 милиона лева всяка година.