Според него системата Д'Онт трябва да се върне, защото той консолидира гласовете

"Само 144 208 от гласовете зад граница са реални". Това обяви служебният министър председател проф. Георги Близнашки, цитиран от агенция „Фокус”.

 

По думите му единствената опция за една радикална реформа е референдумът. "Тоест да питаме гражданите дали биха възприели идеята за една смесена система за 50/50, която би преодоляла много от тези недостатъци, които демонстрира пропорционалната избирателна система. На второ място ние лансирахме идеята за задължителното гласуване. Това също е нещо, което трябва да мине през референдум, за да не дава основания за поддържане на тезата, че така се ограничават права и свободи на отделни групи на населението”, добави още Близнашки.

 

"Аз смятам електронното гласуване да го предложим за вариант – гласуване на нашите сънародници зад граница по електронен път. Ще направим много бързи консултации със съответните фирми" заяви проф. Близнашки.

 

По отношение на разпределението на мандатите, заради които има и протести, Близнашки обяви: „Протестите до голяма степен са производни на Изборния кодекс. Лично моето мнение е, че отидохме много далеч в насърчаването на малките работи - желанието да се появяват нови политически субекти и постигнахме този ефект, който си има своята странична последица – фрагментаризацията на парламента”.

 

По думите му, когато се правят промени в изборната система, трябва да сме наясно, че трябва да отговорим на две изисквания: демократичност и ефективност. Според проф. Близнашки първият критерий е постигнат - имаме 8 партии в парламента, но по втория критерий не трябва да се допуска прекомерно голямо разпиляване на гласовете. Премиерът Близнашки обясни, че системата Д'Онт трябва да се върне, защото той консолидира гласовете.