Заради това тази събота полицаи, военни и надзиратели се събират на протест

Очакваме в протеста да се включат не само служители на силовите министерства, но и граждански организации, които също подкрепят нашето искане за прозрачност при вземането на решения”.


Това обяви в студиото на „Събуди се” Добромир Добрев, зам.-председател на управителния съвет на Синдикалната организация на служителите в МВР. Изказването му бе по повод предстоящия протест на полицаи, военни и надзиратели, които се обявиха против промяната в начина за ранно пенсиониране на служителите в сектор „Сигурност”.


„Не сме сигурни, че е необходимо да се въвежда такава възраст, тъй като самите експерти в тази експертна група не са наясно, че с новия Закон за МВР се премахна възможността за принудително пенсиониране от директорите на служители. В момента действа правилото, че един служител може да изпълнява професионалните си задължения до 60 години, което означава, че не е задължително да се пенсионира на 47 – 48 години. Негово право е, след като е навършил тези 27 години да излезе в заслужена почивка и останалите колеги да имат възможност да служат до 60 години”, добави Добромир Добрев от Синдикалната организация на служителите в МВР.


„Има пълно пренебрежение към синдикалните представители”, оплака се Радослав Мартинчев, служител на затвора в Белене и член на управителния съвет на Синдиката на служителите в затворите. По думите му синдикатите от затвора също трябва да седнат на масата за преговори по повод ранното пенсиониране.


„Според експертите на социалният министър Хрискосков истински патриот е този, който умре преди получаването на първа пенсия. По този начин ще се засили доверието в пенсионната система и никой няма да получава пенсия. Това важи не само за полицаите и военните, а за всички български граждани – те трябва да работят, докато умрат”, обяви в студиото на „Събуди се” Пламен Кръстев – бивш съветник на главния секретар и член на управителния съвет на Национална асоциация „Сигурност”.


По думите му голяма част от пенсионираните служители от МВР работят като охранители за 150 лв., за да могат да си плащат разходите. Според Пламен Кръстев кадрите в МВР са демотивирани от непрекъснаните промени в закона за МВР.


Повече по темата гледайте във видеото.