От Агенцията за бежанците обявиха конкурс за лекари, но кандидати няма

 

Бежанска вълна залива България. Заради наплива на хора от районите на бойни действия в Близкия Изток, в Любимец ще градят нов фургонен лагер. Той ще бъде част от центъра за временно настаняване там. В същото време здравното обслужване в центровете за бежанци е доста сериозен проблем. Предстои в център на града да бъдат монтирани фургони.


Любимец, който е към дирекция „Миграция” - там се настаняват хората, които са по-съмнителни и които все още не са проверени добре. Догодина ще започне изграждането на лагера. Той ще бъде за около 400 човека, а това ще струва близо 700 000 лева. Все още капацитет в центровете на Агенцията за бежанците има – като този в Харманли. Оказва се обаче, че проблеми никак не липсват. Един от основните е със здравното облслужване, защото лекари, които да преглеждат бежанците, няма.


Фелдшерът Георги Георгиев е един от двамата медици, които отговарят за здравето на близо 1 600 бежанци в центъра в Харманли. През кабинета му на ден минават най-малко 50 души.


„Всички разчитат само на мен и на докторката, която е на 4 часа. Трудно се справяме, тъй като пациентите стават все повече, работата нараства, има езикова бариера с чужденците”, обяснява медицинският фелдшер Георги Георгиев.


Въпреки че Георги Георгиев поназнайва отделни думи на арабски, му е трудно да разбере всички оплаквания на пациентите си.


„В такива ситуации - малко като ветеринарите. Почваме да показваме къде ги боли и търсим какъв е проблемът”, обяснява Георги Георгиев.


За да осигурят добра здравна грижа за бежанците, от Агенцията за бежанците обявиха конкурс за лекари. Въпреки доброто заплащане, което стигаше до над 2 000 лева на месец обаче, кандидати така и не се появиха.


„Първата причина, която ги спира, това е езиковата бариера, притесняват се. Втората причина е ентическата и религиозната разлика, която има, защото не всички жени желаят мъж доктор да ги преглежда”, разказва Добринка Тодорова – началник отдел в бежанския център в Харманли.


Жените се притесняват да споделят проблемите си и с нас. Мъжете обаче казват, че в лагера действително има нужда от лекари.


„Аз не съм имал проблеми, но много от хората имат, защото особено жените и децата имат нужда от лекари и се притесняват. Често викаме Спешна помощ”, разказва сириецът Маджит Фенди.


Част от хората се притесняват и от допускането на зарази като Ебола например. За целта в новите сгради има предвиден изолатор. От ръководството на центъра обаче успокояват, че той едва ли ще се наложи да бъде използван.


„Те се задържат от „Гранична полиция” 24 часа, където след установяване на тяхната самоличност и име, се прави пълен медицински преглед. Оттам нататък те пристигат при нас с амбулаторен лист, с изследванията, които са им направени”, обяснява Добринка Тодорова.


Нов конкурс за лекари в центъра предстои да бъде обявен скоро. А нуждата от медици в лагера, който по население скоро ще стигне малък град, е осезаема.


Към момента средно на седмица в страната през зелена граница или през граничните пунктове влизат между 100 и 150 чужденци. Всички те предстои да бъдат настанени в центрове, където да имат нужда от здравно обслужване.


Повече по темата гледайте във видеото.


Репортер: Димитър Иванов