Решението е на Софийския окръжен съд, адвокатите на Симеон Сакскобургготски ще обжалват

 

Царският дворец "Ситняково" е на път да стане собственост на държавата. Решението е на Софийския окръжен съд, а адвокатите на Симеон Сакскобургготски ще обжалват.

 

Зимната ловна хижа на Цар Фердинанд е скрита в полите на Рила, над курорта Боровец. Комплексът е бил построен точно преди 1 век и в момента е културна ценност.

 

Площта е около 20 декара, има 3 постройки - жилищна част и помещения за прислугата и охраната. Данъчната оценка е за близо 130 хиляди лева. Преди години "Ситняково" е било почивна база на Съюза на българските писатели. Тук е почивал и Тодор Живков.

 

Сагата с царските имоти се точи години наред. Препъникамъкът е решението на Конституционния съд от 1998 година, с което Симеон получава обратно царските владения. Според адвокатите на Симеон, обратното одържавяване на тези имоти е противоконституционно. Затова още преди 3 години е заведен иск срещу България в Съда в Страсбург.

 

От общо 5 имота, тази година държавата успя да сложи ръка на първа инстанция върху два - дворецът "Царска Бистрица" и хижата "Саръгьол". Все още не е решена съдбата на резиденция "Врана" и близо 17 декара рилски гори.

 

Държавна собственост е и дворецът "Кричим". Стопанин там е Министерството на финансите, откъдето отделиха над 300 хиляди лева за ремонт. Общата данъчна оценка на царските имоти е близо 16 милиона лева. Според експерти по недвижимо имущество тяхната реалната цена е десетократно по-висока.