Нов дълг, голям дефицит и нови икономии

 

Държавата е на червено.  Налагат се нови икономии, вземаме 4 милиарда заем и пак сме заплашени от глоби, заради свръхдефицит. 

 

Няколко часа днес новите министри правиха сметки и намалиха макар и с малко дупката в хазната. Тя трябва да падне под 4%.  За да има пари за издръжка на държавата и за да се изплатят  влоговете в КТБ  ще се  вземе нов заем от 4,5 милиарда лева. „За обществото това е най-евтиният вариант , държавата да поеме дълга”, коментира финансовият министър Владислав Горанов. 

 

Повече пари ще получат МВР, лечебните заведения и социалното министерство. За вътрешното министерство ще има допълнителни 125 милиона лева, за болниците – 144 милиона лева ,а за социалното ведомство – още 50 милиона лева. Министерствата на транспорта, на културата и на отбраната също трябваше да получат още средства, но това вече не  е на дневен ред. 

 

За да не си поставяме непрестанно въпросите защо харчим повече отколкото печелим трябва да се помисли за съкращения. На мушката на финансовия министър Владислав Горанов се оказа здравеопазването. „28 нови болници чакат да се окачат на здравната каса. За мен болниците са като фотоволтаиците. Всеки строи и се връзва и някой трябва да плати сметката”, коментира той. Съкращение в разходите явно ще има и за висшето образование.

 

Едва с третата актуализация на бюджет 2014 се намериха пари за зимното почистване. „13 милиона лева се отпускат, за да осигурим подготовката на пътищата за зимни условия”, обясни регионалният министър Лиляна Павлова. Поредното изкърпване на бюджета се отправи към Народното събрание. Остава да се гласува от депутатите.