Разговорите ще продължат шест месеца и ще бъдат водени от ЕUAS

Турция е започнала предварителни разговори с американската компания „Уестингхаус електрик”, която е част от японската Тошиба груп, за строеж на трета атомна електроцентрала в страната, информират в. „Хюриет дейли нюз” и БТА, позовавайки се на съобщение на компанията „Уестингхаус”.


Разговорите ще продължат шест месеца и ще бъдат водени от турската държавна компания за електропроизводство ЕUAS, съобщиха днес турски представители от енергийния сектор.


Проектът включва както изграждане на централата, така и оперативни дейности, поддръжка, инженеринг и сервизно обслужване.


Турция има проекти за строеж на две АЕЦ, които се очаква да бъдат на стойност съответно 20 милиарда долара и 22 милиарда долара.


През 2011 г. руската компания „Росатом” сключи договор за строеж и експлоатация на АЕЦ с мощност 4 800 мегавата в окръг Мерсин /Южна Турция/.


През 2013 г. консорциум от японските фирми Мицубиши и Иточу и френската ГДФ Суец се споразумя с Анкара за изграждане на АЕЦ с мощност 4 500 мегавата в черноморския град Синоп.