"Целта е да не допускаме нарушения", обяви директорът на Изпълнителна агенция по горите

"Проверките за незаконна сеч ще бъдат засилени. Започваме съвместни проверки между ДНСК и „Пожарна инспекция по труда” на обектите за преработка на дървесина. Независимо от силно орязания бюджет, те ще продължат", обяви изпълнителният директор на Изпълнителна агенция по горите инж. Тони Кръстев, цитиран от агенция "Фокус".

 

По думите му вече е изготвен график за проверки, тъй като идва сезонът на елхите.

 

"До Нова година ще бъде интензивна работата, особено след актуализацията на бюджета и ще имаме пари за гориво", допълни той.

 

Новите мерки, които се предвижда да бъдат въведени за засилването на незаконната сеч задължават горските стопанства да поемат своето задължение по изпълнение на Закона за горите.

 

„Когато ходим на места да правим проверки извикваме с нас и служители на общинските горски структури и на кооперациите, частни лесовъди. Нашата цел не е да хванем нарушителя, а да не допускаме нарушения”, поясни инж. Тони Кръстев.

 

"Благодарен съм на всички граждани, които дават навременна и точна информация за извършваните нарушения, за да можем да реагираме. Колкото и персонал да имаме, без помощта на обществото няма да можем да се справим с незаконните дейности. Имаме вече съдействие от бизнеса за ограничаване на незаконната сеч, защото тя изгонва законния бизнес от горите. Имаме съюзници и се надявам с помощта на решенията на министър Танева да постигнем добър резултат", допълни инж. Кръстев.