Това ще стане от средата на този месец

Преди празниците влизат в сила нови правила за съдържанието на менютата в ресторантите. От средата на този месец в заведенията за хранене ще трябва да получаваме точна информация не само за предлаганите храни и техните цени, но и за съдържанието им. Целта е да бъдат предпазени хората с алергии.

 

Според най-новата наредба за етикетирането, която влиза в сила от този месец, във всеки един етикет трябва да присъства информация и за вида на алергените, които съдържат храните. Не само предварително приготвените и пакетирани, но и тези, които ни сервират в заведенията за хранене.

 

Диетолози и лекари напомнят, че потенциални алергени могат да бъдат някои зърнени храни, соята и соевите продукти, фъстъците, меда. Наличието им във всяко едно ястие или сос в ресторанта вече трябва да бъде задължително описано в менюто.

 

Екипът ни посети ресторант в Поморие. В менюто са описани продуктите от които се приготвя всяко ястие. Собственикът ни уверява, че клиенти, които имат алергия към определен продукт още със сядането задават въпроса за наличието му в храната.

 

Специалисти препоръчват, за да се гарантира безопасност на клиента, самите собственици на заведения да изискват информация от производители и доставчици какви са съставките на храните, които пристигат.

 

Това според ресторантьорите ще е най-евтиният вариант за прилагане на новата наредба. За нарушителите ще има глоби - от 1000 до 2 000 лева при първо и 2 до 4 000 лева при повторно нарушение.

 

Новите изисквания не се отнасят само за заведенията в България, но и за заведенията във всяка една страна-членка на Европейския съюз.

 

Репортер: Цеца Алексова