Борисов се оплака, че няма достъп до договорите за газопровода

 

На този етап все още няма единна национална позиция по спирането на „Южен поток”. Няма и информация дали това е полезно или вредно за нас. В това състояние се оказа България, след като Владимир Путин реши да отреже страната ни от енергийния проект. Той върви на равни копки от години, но явно нищо по него не е ясно, макар че в него се наливат милиарди. 

 

Пред депутатите премиерът Бойко Борисов се оплака, че договорът за строителството на газопровода, който беше сключен през пролетта на тази година, е бил секретен- както за миналото правителство, така и за сегашното, а това пречи страната ни да изработи своята позиция относно решението на Москва. 

 

Борисов дойде в парламента с молба към депутатите – заедно да му дадат указания как да брани националния интерес между Брюксел и Москва. Единната позиция обаче се оказа трудна задача поради една ключова неизвестна в сложното газово-геополитическо уравнение.

 

Аз съм чул, но по никакъв начин не мога да прочета, защото не ми се дава, колко и от коя година ние ще имаме печалба от преноса на този газ и колко ще бъде тя”, каза Борисов, като допълни, че потенциалната печалба е тайна, тъй като и договорите били тайна.

 

Аз бих помолил парламента да възложи ако трябва силово да вземем тези договори”, допълни той. 


И двете премиерски молби останаха неудовлетворени. Депутатите очаквано се разцепиха по темата „за” и „против” "Южен поток".


Днес най-сетне измежду облаците се показа слънчев лъч надежда. Че един вреден за България проект ще бъде прекратен”, заяви Валери Симеонов от Патриотичния фронт.

 

Когато не се построи "Южен поток", печели Турция. Защото ще купуваме руски газ с турска надценка”, смята Волен Сидеров.


Мнозинството отхвърли предложената от опозицията декларация в защита на проекта. И изненадващо отказа да кове своя, с която да изпроводи Бойко Борисов в Брюксел. 


Има много документи по "Южен поток", които говорят за разходи, но няма нито един, който дори хипотетично да говори за приходи. Това прави този проект на този етап икономически тежко неизгоден”, коментира Мартин Димитров от Реформаторския блок.

 
А опозицията заподозря премиера в лицемерие – че не търси консенсус, а алиби окончателно да погребе проекта. 


Очевидно предпочитанията на министър-председателя са да отиде в Брюксел като послушно пале, без обединяваща национална позиция”, заяви Михаил Миков.


Според левицата сделката била следната: пускане на еврофондовете срещу прекратяване на „Южен поток”. Според десницата пък БСП все така обслужва руски интереси. Срещу Борисов обаче скочиха и свои:  


"Аз съм за този проект и АБВ е за този проект", заяви Кирил Цочев от АБВ.  

 

От ГЕРБ поръчаха на Борисов да направи каквото намери за добре, тъй като му имали доверие.

 

Междувременно днес кабинетът даде нов тласък на разработването на собствените ни газови находища.