В първите часове на днешния ден вложителите в КТБ остават спокойни

 

Докато месеци наред банкери и политици се надиграваха дали да се спасява КТБ, или не хората месеци наред питаха едно: „Кога ще си вземем парите?”. От 20 юни до днес изминаха точно 167 дни. Всичко започна с обиски, които уж нямаха нищо общо с КТБ. Мнозина си спомнят и обещанието на управителя на БНБ Иван Искров, че „КТБ и „Креди Агрикол” ще отворят на 21 юли в 9.00 часа”. „Хората трябва да бъдат спокойни за своите депозити”, твърдеше Искров преди месеци.  

 

Всъщност големият въпрос беше колко е дълбока дупката в КТБ и може ли да бъде запълнена. Заговори се и за изнасяне на милиони в чували. От БНБ заявиха, че Цветан Василев е изнесъл от банката над 200 милиона лева. Мажоритарният собственик на банката от своя страна се оплака от политически натиск върху него. „Два вестника и два SMS-а съсипаха българската банкова система”, коментира министърът на културата Вежди Рашидов, който се оказа, че е един от големите вложители в банката. 

 

След 139 дни чакане БНБ реши, че ще пусне кепенците на банката, а парите ще си вземат само хората с гарантирани депозити под 100 000 евро. „Няма никакъв смисъл хората да затворят под дюшеците си една огромна сума в брой”, убеден е финансовият министър Владислав Горанов. Председателят на фонда за гарантиране на влоговете Радослав Миленков също посъветва вложителите да не бързат да теглят парите си. „Те ще могат да вземат своите пари през следващите пет години. Това е процес, който няма да спре”, обясни Миленков. 

 

Поне в първите часове на днешния ден вложителите в КТБ остават спокойни. Дали ситуацията пред банковите клонове ще остане спокойна до края на деня - вижте в емисите на Нова.