Движението на Капитан Андреево вече е пуснато

 

България е между леда и водата. Преливат реки и язовири, затворен е граничният пункт Капитан Андреево. Преди няколко часа водата там е стигала над половин метър. Пунктът остана затворен за близо 20 часа.

 

Около 19.00 часа движението на Капитан Андреево е пуснато. Все още на пункта има много кал, която предстои да бъде изчистена. Надеждите са 10-километровата опашка от превозни средства скоро да изчезне.

 

Малко, след като много от реките в Хасковско започват да преливат, граничният пункт Капитан Андреево вече се пълни с вода. Към полунощ ситуацията е критична и движението е спряно. На места водата достига над половин метър, а част от служителите на пункта са евакуирани.

 

Заради безпрецедентното затваряне на границата опашката от камиони стана над 10 километра. Десетки пътища в цялата Хасковска област останаха под вода през целия ден. Три села бяха откъснати от света. 

 

Автомобили не се пропускаха и по пътищата Димитровград-Симеоновград и Любимец-Свиленград. На много места река Марица излезе от коритото си и заля ниви и дворове. Без вода са десетки населени места. Хиляди декари плодородна земя се превърнаха в море. Пострадали и бедстващи хора няма.

 

Към този момент само едно хасковско село - Родопи, остава в по-лошо ситуация и достъпът до него е затруднен, тъй като освен вода, по пътя има и натрупани дървета. Утре спасителните служби ще се опитат да стигнат до хората.