Така хората със зависимости от хазарта ще харчат по-малко

Как хората със зависимости от хазарта да не харчат много за залози - това обмислят от Държавната комисия по хазарта. Подготвяме наредба за социално отговорно поведение, обясни шефът на комисията Огнимир Митев, цитиран от БГНЕС.

 

Наредбата за превенция на хората, зависими от хазарта, трябва да бъде приета от Министерски съвет. Идеята е да се ограничават хора със зависимости от хазарта да не разходват много средства, обясни Митев и призна, че това може да стане както електронно, така и с други средства. Запитан как може да се ограничи човек, който е зависим от хазарта, Митев отвърна, че това е медицински проблем, а при приемане на Наредбата в комисията ще бъде включен и психиатър.

 

"Това, което ние ще можем да правим, е въвеждане на електронни устройства, които ще се вграждат в машините, които ще го ограничават - като изиграят 300 евро машината загасва и му казва: до тук сте, господине, не можете да играете повече", обясни Огнимир Митев. Той посочи, че европейската практика в тази посока е ограничение до 500 евро, като е въпрос на запис в наредбата каква точно ще бъде сумата у нас. Председателят на Държавната комисия по хазарт призна, че очаква съпротива от фирмите по отношение на въвеждането на електронни устройства. Съдържателите са тези, които ще трябва инвестират между 5 и 10 хиляди евро за брой, призна той.