Кулинари споделят тайни за вкусен шаран

 

 

Ден преди Никулден в цялата страна кипи трескава кулинарна подготовка. Навсякъде домакините търсят най-изгодния и пресен шаран, както и оригинална рецепта за никулденската трапеза. Очаквано пресните риби се намират по-лесно в градовете, които се намират край морето и реките.  

 

В Свищов няма домакиня или майстор-готвач, които да не знаят тайните на вкусния никулденски рибник. На почит е и традиционната рибена чорба. Рибата трябва да е прясна, затова повечето домакини я купуват директно от рибарите. 


 „Колкото може повече видове риба да има в рибената чорба, толкова по-вкусна става тя. Дунавска риба всеки трябва да се опита, защото тя е уникална като вкус”, съветва Венци Ефтимов, управител на ресторант.


По традиция свищовлии слагат в никулденските гозби и малко вода от Дунав. Твърдят, че така ястията стават още по-вкусни. Подготовката за пълнежа на шарана пък трябва да започне три дни предварително. 


Единия ден се вари, на втория ден се пече и на третия ден се пържи. Традиционният пълнеж, който правим, се запържва с много лук, орехи, сол и черен пипер. Тази година за първи път правим един пушен шаран по много стара манастирска рецепта. В момента го опушваме, като процесът трае повече от 48 часа!“, допълва Ефтимов.


Оживление цари и на великотърновския пазар. Там цените на шараните, които още мърдат, са средно между 5 и 8 лева. Докато издирват изгодната и прясна риба, домакините в болярския град си разменят идеи и рецепти.


С весела церемония тази вечер в старата столица ще светне коледно-новогодишната украса и голямата елха. А утре, освен кулинарна-изложба за Никулден, ще има и традионен лов на шарани с голи ръце.

 

Репортер: Юлияна Цанева