Патриотите поставиха условие за новините на турски

Патриотичният фронт няма да сваля кабинета. Напротив- хората на Валери Симеонов и Красимир Каракачанов влизат със свои хора във властта. Какво поискаха в замяна?
Патриотите преобърнаха позициите си на 180 градуса. Освен че вече не настояват Орхан Исмаилов и Веселин Пенев да напуснат постовете си, сега и те влизат със свои предложения за пдообни позиции.


Фронтът на Валери Симеонов, който до днес категоично отказваше да участват с хора в управлението, днес предложи свои имена за зам.-министър на отбраната и за заместник-областен управител на София.


Патриотите преглътнаха убежденията си, че турските тайни служби вече имат хора във властта и днес повярваха в професионалните качества на Орхан Исмаилов и Веселин Пенев.


„Стигнахме до извода, че тези назначения не са направени умишлено, а са извършени на база на личните качества на издигнатите кандидати”, обясни Валери Симеонов, съпредседател на „Патриотичен фронт”.


Но решиха да ги контролират като направят още един компромис - да участват с кадри във властта.


„Вие не разбирате ли, че ние отстъпваме на приниципа да не поставяме хора във властта”, добави Симеонов.


Запазват обаче поне един от приниципите - хората, предложени от тях нямало да са политически лица, а експерти. Патриотите имат и още едно условие, за което получили обещанието на Реформаторите. Новините на турски език падат от ефира на Националната телевизия. Или не съвсем.


Просто преминават от БНТ в БНТ 2. А компромисите, оказа се, съвсем не са залепили счупеното.


„Не, не сме се разбрали, но сме постигнали баланс. Не означава, че на ценностно ниво сме се припокрили”, обясни здравният министър Петър Москов.


И само минути по-късно това отново пролича.


„И ви уверявам, че това е последния момент, в който вие чувате: „Ако нещо не стане, ние ще си ходим”, заяви Петър Москов.


„Ако не се случи това, значи, не сме се разбрали, толкова е  просто”, смята Красимир Каракачанов, съпредседател на „Патриотичен фронт”.


Така единственото назначение, което все още разплава страстите, остава това на шефа на културната комисия - Слави Бинев.


„Дали г-н Бинев е най-правилното назначение - Не, аз не харесвам това назначение, но то е на фронта и те трябва да го защитят”, коментира здравният министър Петър Москов.


„Очевиден знак на обществено неодобрение. – В такъв случай неодобение и към вас, защото се разбра, че Бинев е предложение на ГЕРБ? - Предполагам, че предложение за тази позиция”, коментира вицепремиерът Румяна Бъчварова.


А в редиците на протестиращите се вля и Вежди Рашидов - човекът, срещу когото същите тези редици скочиха първо.


„Моята задача е да защитавам българската култура. Не може цялата българска култура да е на крака, прощавайте!”, каза министърът на културата Вежди Рашидов.


А навън - протестите започнаха. Ранобудните студенти, станали символ на протестите срещу кабинета „Орешарски” възобновиха действията си. Недоволството отново е  насочено срещу съмнителните назначения.


Повече по темата гледайте във видеото.