Злоупотреби, хаос и корупция в проверките на асансьори

Хаос и корупция при инспектори, от които всекидневно зависи животът ни! Наше разследване показа, че проверките на десетки асансьори са извършени фиктивно.


Между 18 и 29 юни 2012 г. инспектор Костадин Башов е в командировка из широката област на Благоевград, Кюстендил, София, а по същото време, от 18 до 22 юни е проверявал съоръжения в Бургас. Още командировъчни от 2012 г. показват подобни дублирания, според които Башов проверявал кранове или асансьори на две места едновременно. През 2013 г. също. Искаме коментар от инспектор Башов.


„Аз не съм ги издавал тези командировъчни. Н са държавни пари това. Тук може да се дублират, обаче в отчетите не се дублират”, казва Костадин Башов, бивш държавен инспектор по технически и метрологичен надзор.


Питаме главния секретар на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор има ли отчети зад тези документи.


„Той е получавал пари без изричната санкция за това, че някой одобрява разходите, които той е осъществил. Взети са пари”, казва Валентин Чиликов, гл. секретар на ДАМТН.


Башов отвърна на агенцията с обвинение към новия й председател. Той бил в конфликт на интереси. Така пред камерата на Нова се разигра истинска война с откровения за рекет на инспектори над фирми с асансьори, безхаберно харчене на държавни пари и слаб контрол над безопасността в цялата страна.


Още по темата гледайте във видеото.


Повече за скандалите в държавния контрол и причините за зачестилите инцидентни с асансьори - тази неделя в „Разследване”.