Тунджа заплашва Елхово и Ямбол, обявиха бедствено положение в Гълъбово и Раднево

 

Обявиха бедствено положение в Гълъбово и Раднево. Река Тунджа се покачи критично и заплашва да залее части от Елхово и Ямбол. Десетки домове са наводнени, а хиляди са без ток. Вече седмица Видинско е в леден капан.

 

Червен код за опасност от преливане на Тунджа при Елхово и Ямбол е в сила през целия ден. Нивото на река Тунджа при Елхово вече достигна критични стойности, тази сутрин бяха измерени 420 сантиметра. Под вода са много дворове в ниската част  на града и стопански постройки, залят е градския парк, разливът в земеделските площи по поречието на Тунджа обхваща все по широк периметър. След изпускането на води от язовир Жребчево, идва нова вълна като в Ямбол максималните критични нива се очакват днес, а в Елхово утре.

 

„Снощи хората, които бяха в приземните етажи, сами напуснаха обитаваните от тях жилища, всичко е под контрол”, коментира кметът на Елхово Петър Киров. Язовир Жребчево се източва с 150 кубични метра в секунда, което предполага ново покачване на речното ниво, но засега не се налага евакуация.

 

Кризисният щаб в Община Елхово все още не предвижда обявяване на бедствено положение. Придошлите води на Тунджа преди обяд затвориха пътя от Елхово до близкото село Трънково, денонощното наблюдение на потенциално опасните водоеми продължава.

 

В Гълъбово втори ден хиляди са без ток. Много от къщите там са наводнени. Денонощие след като водата нахлу в Гълъбово, хората, чиито къщи бяха наводнени тепърва проверяват какво е останало от покъщнината им.

 

За възстановяване семейството на Виолета все още не мисли, защото първо трябва да се оттече водата. Дворът им все още прилича на море. Стихията е съборила салмата с дървата и тоалетната, а до някогашната улица дълбочината на водата е 2 метра. Засега никой от пострадалите не е поискал подслон от общината.

 

Заради залятата подстанция хиляди са на режим на тока. За възстановяването на електричеството е взето решение да се построи дига и водата да се източи, но това ще отнеме доста време. Хората в Гълъбово не могат да повярват, че малката иначе река Съзлийка е създала толкова проблеми.

 

Всичко по темата гледайте във видеото.

 

Репортери: Цеца Алексова и Димитър Иванов