Остава в сила червеният код, а нивото на водите ѝ е рекордно за последните 10 години

 

Нивото на река Тунджа при Елхово продължава да се покачва застрашително. Остава в сила червеният код, а нивото на водите ѝ е рекордно за последните 10 години.

 

Христо отводнява банята, и изхвърля кофа след кофа ,за да не наводни останалите стаи в дома му придошлата от канализацията вода. Съседите му Атанас и Нели пък цяла нощ не са спали от притеснение и на всеки час мерят нивото на водата в канализационната шахта, за да знаят дали да напускат дома си.

 

„25-30 сантиметра е качена от вчера от 18 часа до днеска до стрината до 8 часа. Положението е такова, че се опасявам като влезе в двора и в къщата вода ще се наложи да си оставя дома и да замина на някъде. Мебели, всичко отива на кино. Аз съм пенсионер, съпругата ми е безработна”, казва Атанас.

 

Хората в Елхово знаят, че една от причините за придошлата река Тунджа е язовир „Жребчево”, откъдето се изпускани по 150 литра в секунда.

 

„Нивото постоянно се покачва и не мога да разбера откъде идва тази вода. Считам, че от Мараж и Мочурица идва повече вода. Там електронната система, по която ние отчитаме и следим нивото с дни не работи, каза кметът Елхово Петър Киров. Хората от улица „Тунджа” не очакват да получат обезщетение.

 

Репортер: Цеца Алексова