84% от отговорилите на анкетата ни смятат, че лекарите не трябва да пътуват сами

84% от отговорилите на анкетата на NovaNews  смятат, че полицаи трябва да придружават лекарите от  "Спешна помощ" при посещение в ромска махала.  Само 16% от хората са на мнение, че  медиците трябва да продължават да ходят в тези квартали без служители на МВР. 

 

Тази сутрин в студиото на "Здравей, България" здравният министър Петър Москов съобщи, че от 227 нападения над Спешна помощ 175 са в ромски махали. Именно с негова заповед от днес спешните медици започват да работят по нови правила. Навсякъде, където е имало нападение над лекар в ромска махала, лекарите ще влизат само след споразумение с местните лидери или в присъствието на полиция. 

 

Това решение обаче предизвика реакцията на лидера на „Евророма” Цветелин Кънчев, който смята, че по този начин всички роми се слагат под общ знаменател. Според лидера на „Евророма” дори и когато ромите отидат със собствен транспорт в болница, не им се обръща достатъчно внимание. Той предложи образовани ромски младежи и девойки да ходят в ромските квартали да оказват спешна помощ.  

 

 

В новата ни анкета Ви питаме: "Ставали ли сте свидетели на насилие над деца?"

 

Очакваме Вашите отговори!

 

Резултатите от тази и други анкети на NovaNews може да видите ТУК.