БСП не успя да прокара при второто четене нито едно свое предложение

Народното събрание прие окончателно бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2015 година, предаде БГНЕС. Здравната вноска остава 8%, а парите за здраве за догодина ще бъдат над 3 млрд. лева.

 

Около три часа депутатите дебатираха в пленарната зала по отделните параграфи на бюджета на НЗОК. БСП не успя да прокара при второто четене нито едно свое предложение.

 

3 075 534 000 лева е сумата, която НЗОК ще може да изразходва през 2015 година. Тази сума се различава с 80 млн. лева от одобрената от Надзорния съвет на Касата. Причината за разликата според здравния министър Петър Москов е фактът, че през 2014 година са плащани дейности за 2013 година.

 

В закона е заложено ограничение за сключване на договор с НЗОК за лечебните заведения, които са получили разрешение за дейност след 31 декември 2014 година.

 

От парламентарната трибуна Петър Москов представи документи от проверки на областни болници, от които излиза, че част от тях масово са приемали болни с едно заболяване, но са го лекували по друга клинична пътека. Москов се закани тези доклади да бъдат внесени в прокуратурата.