Окончателните мерки срещу нелегалните имигранти ще са ясни до две седмици

 

Окончателните мерки срещу нелегалните имигранти ще са ясни до две седмици. Връщането на 7500 бежанци от Европа обаче може да ни се размине.

 

„Официално уведомление, че те ще бъдат върнати няма. Попитали са за 7500 лица дали са регистрирани в системата „Евродак” на територията на република България. Оказало се, че от тях по-малко от половината са регистрирани у нас, но дали ще бъдат върнати е допълнителен въпрос”, каза вътрешният министър Веселин Вучков.

 

България обаче засилва мерките по южната граница. „Най-малкото с транспортна техника, със сигурност министърът на отбраната г-н Ненчев ще помогне. Другият вариант за кадрите - има две алтернативни решения. Едното е да ползваме съвместни патрули, разбира се, с армията, а освен това има вариант да си назначим допълнително гранични полицаи към българската гранична полиция”, коментира Вучков.

 

В най-скоро време ще продължи и строежът на ограда по границата ни с Турция. „Най-добрият вариант е то да започне още отсега. Да се развива като административна процедура, защото тя е много тежка и ще отнеме най-малко година, година и половина”, категоричен бе вътрешният министър.

 

Заради оградата каналджиите са се насочили към други места. „Тя помага, защото все пак насочва бежанците към пунктове освен това отслабва натискът към страната и най-вече ограничава черния бизнес на каналджиите”, заяви той. По сметките на властите оградата е намалила наплива от бежанци седем пъти.