Машината не може да отговаря на команди, но знае 70 фрази и може да ги изговаря

Роботът Eve е невисока машина с широчината на хладилник. Той няма ръце или глава, но солидната му рамка може да вдига тежки товари, да разнася материали и да се придвижва на дълги разстояния, пише CNET, цитиран от агенция "Фокус".

 

Eve е един от автономните работи, програмирани да помагат на персонала в най-новата болница на Сан Франциско – медицинския център на Калифорнийския университет в града. След откриването на болницата на 1 февруари, Eve и колегите му ще се носят по коридорите, доставяйки каквото е необходимо от и до болничната аптека, кухнята и складовите помещения.

 


Още приблизително 160 болници разполагат с роботи като Eve, но Калифорнийският университет в Сан Франциско разполага с най-голямата флота. Университетският медицински център има 289 легла, разположени на площ от 74 000 кв.м., което е почти колкото три футболни игрища.

 

Роботите са програмирани с планове на сградата, за да знаят най-добрите маршрути в болницата. Машините, произведени от базираната в Питсбърг компания Aethon, са проектирани не да заместят, а да помагат на хората. Служителите на болницата, които са се занимавали с доставките до момента, ще бъдат преместени на други позиции.

 

Еve е оборудван с 30 инфрачервени и сонарни сензори, един лазер и камера, благодарение на които разбира кой и какво е пред него. Той познава всеки коридор, пейка и ъгъл на болницата и може да комуникира с шест от 20-те асансьора. „Моля, минете настрана“, казва вежливо роботът, когато срещне препятствие.

 

Машината не може да отговаря на команди, но знае 70 фрази и може да ги изговаря с различни акценти и гласове. Повечето роботи могат да функционират цял ден без презареждане. Те комуникират помежду си и със системите на болничната сграда чрез безжичната интернет мрежа.